tiistai 29. tammikuuta 2019

Qigong för seniorer


Qigong för seniorer – folkhälsan, Vasa
Ledare Carina Granö-Träskelin, qigonginstruktör

Måndagen den 28 januari bjöd Carina med mig (praktikanten) att delta i hennes qigonglektion på folkhälsan. Vi klädde på oss rediga vinterkläder och begav oss av mot folkhälsanhuset. Temperaturmätaren på Vasa torg visade -14 grader, det kändes kallare.

Vi kom fram och möttes av en skara förväntansfulla seniorer. Lektionen började klockan 12:30 och jag hade lite tid före att gå runt i den stora salen och prata med deltagarna. Jag frågade varför de brukar gå på Qigong och vilka hälsofördelar de tycker att de får ut av det.

”Det är jätteskönt och avslappnande” sade en dam och fick nickande medhåll från de andra. ”Man får sådan bra energi efteråt” tyckte en annan och även här instämde andra. En av deltagarna berättade att hon i början tänkte att ”vad är det här för flummande” men efter ett par gånger kom hon in i det och började tycka om det.

Qigong kommer ursprungligen från Kina och handlar om lätta rörelser, koncentration och andning. Det passar för alla åldersgrupper och orkar man inte stå kan man även utföra qigong sittandes.

Flera av deltagarna berättar att de ser fram emot timmen och att det är ”kiva med en pensionärsgrupp” de tycker att sammanhållningen är trevlig och då en nämner att Carina är så bra på att leda gruppen och förklara rörelserna, instämmer flera ivrigt.

Jag frågar en grupp damer vad som är svårast med qigongen och de svarar att det nog är andningen och koncentrationen som kan vara knepigast i början innan man kommer in i det. Någon uppmanar andra att inte ge upp om det inte lyckas vid första försöket.

Carina sätter igång lugn musik och alla ställer sig på sina platser. Vi börjar med uppvärmning och andningsövningar. Andningen är ett centralt tema genom hela timmen och uppmaningen ”kom ihåg att andas” hörs med jämna mellanrum. Koncentrationen är hög i rummet. Vi gör rörelser och mjukar upp kroppen. Tiden går snabbt och plötsligt är det dags för den avslutande delen, avslappningen. Alla deltagare sätter sig tillrätta och vi blundar och uppmanas tänka på det som Carina pratar om. Det är knäpptyst i salen, det enda som hörs är Carinas röst och deltagarnas andetag.



Efteråt talar jag med några av deltagarna och frågar vad de tyckte om passet. Flera beskriver det som ”skönt och avslappnande” och någon nämner att de känner att de är ”en vecka i balans” efter passet. Jag frågar dem om de känner av några hälsofördelar efteråt när de är tillbaka i vardagen och det nämns att energin blir bättre och någon säger att de fått bättre hållning och känner sig lugnare. Flera tyckte att meditationen var speciellt avslappnande och skön idag och önskade att de kunde fått fortsätta slappna av en stund till. Det var även många som tyckte att timmen går för fort och att det är trevligt att få komma hemifrån och träna tillsammans med en grupp.

När vi lämnar salen och börjar promenera tillbaka mot Wasa Wellness känner jag mig avslappnad och rofylld. Det var första gången jag testade qigong och jag fick en mycket positiv bild av det. Medan vi promenerade berättade Carina att det gjorts undersökningar som bevisat att qigong kan sänka blodtrycket och bidra till att förbättra folks hälsa. Det känns som att det mycket väl kan vara sant. Att med jämna mellanrum stänga in sig i ett rum, avskärma sig från sociala medier och stress och istället fokusera på enkla övningar, andning och avslappning, det känns som ett vinnande koncept!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti