maanantai 14. tammikuuta 2019

Kundaliniyoga


Kundalini är en form av yoga som kommer från Indien. Ursprungligen var den endast till för gurus och mästare men Yogi Bhjan tog med sig kundalinin till västvärlden i sluten av 60-talet. Först introducerade man den för missbrukare som upplevde att yogan hjälpte dem. Sointu beskriver det som att ”man blir lite high av kundaliniyoga”.  Lite skämtsamt säger hon också att ”det var det ljuva 60-talet med flower power och människan sökte efter att få en kick av något”

Efter att man märkte vilken stor hjälp missbrukare fick av kundalini hittade den även till andra människor. Det utbildas hela tiden fler och fler lärare i kundaliniyoga och i Sverige är kundalini den mest populära yogaformen idag. I Finland är det än så länge ashtangayoga som är den mest populära men kundalini vinner hela tiden nya följare.

Hur går ett pass med kundaliniyoga till?

Alla timmar inkluderar först och främst andningsövningar och fysiska övningar.

Man börjar med att tona in genom att använda mantrat Ong Namo Guru Dev Namo (jag bugar mig för den allomfattande visdomen och för visdomen inom mig). Beroende på hur långt pass man har kan man även göra olika uppvärmningsövningar och pranayama (olika tekniker för andningen). Därefter börjar den fysiska delen som kallas asanas.  Därefter har man en djupavslappning i cirka tio minuter och efter det en meditation som kan vara allt från tre till elva minuter lång. Sointu berättar att den även kan vara längre men i hennes grupper håller hon sig till max 11 minuter. Innan man slutar tonar man ut genom att använda mantrat Sat Nam (sanning är min identitet)

Passen som Sointu håller är inget hon hittar på själv utan hon har tillgång till ”färdiga recept” som är utformade av Yogi Bhjan. Det finns en speciell sida där utbildade lärare i kundaliniyoga kan hitta olika pass att använda för sina grupper.

Sointu berättar att hennes timmar ibland har olika teman som t.ex. stresshantering, sömnproblem, detox och bli av med rädsla. Men även om man har ett visst tema så känner man positiva effekter i hela kroppen. Blodtrycket sänks, man blir lugnare och samtidigt känner man sig mer balanserad.

Det som är speciellt med kundaliniyoga är att allt görs med stängda ögon. Vilket gör att man inte behöver jämföra sig med andra eller tävla med andra i gruppen. Om det är någon rörelse som man inte kan göra så kan man bara sitta still, meditera och visualisera att man gör övningen. Sointu menar att man får samma effekt av att visualisera att man gör övningen som att faktiskt göra den fysiskt.

Man använder sig även av olika mantran och arbetar med att känna sig närvarande i ögonblicket. Sointu berättar att hon genom att regelbundet utöva kundaliniyoga uppnått glädje och tålamod och en tilltro på livet. ”även om allting går åt skogs ena dagen kan jag tänka att imorgon är en annan bättre dag” hon påpekar att hon nog kan vara ledsen en dag men att hon nuförtiden har lättare att gå vidare och inte älta samma saker om och om igen.

Kundaliniyogan lär oss att acceptera oss själva även våra fel och brister.

Vill ni veta mer om Kundaliniyoga eller känner att ni vill prova yogan så kan ni kontakta Sointu Kuokkanen och få mer information hennes hemsida hittar ni här

Namaste!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti