tiistai 15. tammikuuta 2019

Vänskap


”En vän är den som känner dig som du är, förstår var du har varit, accepterar vad du har blivit, och ändå, varsamt låter dig växa.” 
– William Shakespeare



Alla hjärtans dag, eller som vi så vackert kallar det här i Finland, vändagen, lurar runt hörnet. Om knappt en månad är det dags. Butikerna är redan nu fyllda med vykort som pryds av hjärtan, söta djur och diverse kärlekshälsningar. I många länder handlar alla hjärtans dag om kärleken mellan partners och man ska gå på dejt och göra olika romantiska handlingar för den man älskar. Men i Finland har det blivit en dag som inte bara är till för kärleken till sin partner utan även kärleken till sina vänner. Det tycker jag är fint. Det är inte alla som har en partner och då kan man istället fira kärleken till sina vänner. Alla inkluderas på så vis.

Men vad är en vän? Vad är vänskap och vad betyder det? I början av inlägget delade jag med mig av ett citat av Shakespeare som jag hittade på internet. Jag tyckte att det var en passande beskrivning av en vän.

Vänskap är något som måste tas om hand och utvecklas. Vi kan inte välja vår familj, men vi kan däremot välja våra vänner. Vänskap är att bry sig om varandra och höra av sig åt varandra. Med riktiga vänner behöver man inte dölja sitt rätta jag, utan man får vara fri att vara den man är. En vän lyssnar på en och kan komma med goda råd i situationer man inte vet hur man ska hantera.

Vänskap är ömsesidig. Det handlar om att både ge och ta. Att stötta andra och låta sig bli stöttad.

Jag hittade en intressant artikel på en sida med namnet utforska sinnet. Artikeln heter: 7 fördelar med vänskap, enligt vetenskapen. Jag tänkte lista upp fördelarna som nämns i artikeln, så får ni själva bedöma om ni tycker att det är sant eller falskt.

1.       Vänner kan hjälpa dig att reducera dina stressnivåer

2.       Vänner bidrar till en bättre generell hälsa

3.       Folk med vänner känner mindre smärta

4.       Vänner kan ge dig ett starkare hjärta

5.       Vänner bidrar till att förlänga livet

6.       Vänner bidrar till att motverka fetma

7.       De hjälper oss att förbättra vår mentala skärpa

Hela artikeln hittar ni här.

Vad kan man då göra för att uppmärksamma sina vänner på vändagen? Jo först och främst kan man höra av sig till dem och berätta att man är glad för att just den personen är ens vän. Tycker man om att pyssla kan man göra egna vändagskort och dela ut (eller så köper man färdiga kort). Man kanske kan baka något, till exempel bröd eller någon kaka. Och vill man vara riktigt generös kanske man köper en lite större gåva.

Här på Wasa Wellness säljer vi till exempel presentkort som man kan ge till sin partner eller sina vänner på vändagen. Det är den perfekta gåvan om man har en vän eller partner som man tycker förtjänar att få slappna av en stund.



Jag avslutar detta inlägg med ytterligare ett citat om vänskap. Ha det så bra och ta hand om varandra

” I get by with a
Little help
From my friends”


Text skriver av praktikant Lenita Gullberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti