torstai 24. tammikuuta 2019

Kostrådgivning och yogamassage med Helena Hemming

Helena Hemming
Diplomerad kost- och näringsrådgivare, yogamassör
Tfn. 050 571 1682
E-post: hemminghelena@hotmail.com
Hennes hemsida hittar ni här




Helena har tidigare arbetat inom butiksbranschen i cirka 30 år men var tvungen att sluta på grund av ryggproblem. Hon har alltid varit intresserad av kost, näring och hälsa.

Efter en ryggoperation reste hon till Sverige och utbildade sig till kost- och näringsrådgivare. Hon berättar att hon vann en liten summa på lotto som täckte kostnaderna med utbildningen så hon såg det som att det var ”meningen att hon skulle iväg”.

De tjänster som Helena erbjuder vid Wasa Wellness är:

*Es-tec scanning
*Yogamassage
* Lymfabehandling
*Joniserat fotbad
*Tandblekning
*Försäljning av kosttillskott


Det första som Helena började med var att utföra ES-tec scanningar (privatskolning). Hon berättar att först gör man skanningen och sedan går man igenom vad kunden kan ändra på i förebyggande syfte gällande t.ex. typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är inte fråga om att diagnostisera sjukdomar utan skanningen kan visa på olika vitamin/mineralbrister, om tarmen är inflammerad och man är känslig mot gluten. Skanningen visar även blodkärlens elasticitet och ger en kroppssammansättning i fettprocent, vätskeprocent och muskelmassa. Skanningen ger en bild av vad kunden själv kan göra för att förbättra sin hälsa. Helena påpekar att man med kost, motion och ordentliga kosttillskott kan förebygga mycket. 



Kosttillskott – hur vet man vilka som är bra?

Det ska vara sådana som kommer från naturen, helst ska man undvika kemiskt tillverkade produkter, berättar Helena. Man ska studera innehållsförteckningen noga på de kosttillskott man köper.

”De bästa kosttillskotten som även är de mest naturliga kan kännas dyrare, men de har genomgått samma procedurer som läkemedel och har höga certifikat. Råvarorna är av bättre kvalitet”, berättar hon.

Helena säljer kosttillskott på sin hemsida och de kosttillskott hon säljer beskriver hon som starkare än de som säljs i vanlig butik. 



KOST


Helena ger allmänna kostråd åt sina kunder och rekommenderar dem att äta ren mat, att laga maten själv och gärna undvika halvfabrikat. Vi kommer in på en diskussion om kött och Helena säger ”man lever riktigt bra utan kött, men jag förbjuder inte det”. Hon anser att människan absolut kan minska sin köttkonsumtion eftersom de proteiner som finns i växtriket duger lika bra. Hon nämner att en scanning av en person som äter vegansk kost ofta visar de bästa resultaten gällande halten näringsämnen i kroppen.

Helena berättar om sin egen kost att hon inte följer någon specialdiet utan använder det sunda förnuftet. Bland annat ägg, fisk och kyckling ingår i hennes kost. Hon ger rådet att äta mycket grönsaker speciellt mörka grönsaker som spenat, grönkål, rucola och selleri som hon beskriver som en ”huippubra” grönsak som basar kroppen. Andra bra matvaror är quinoa, chiafrön och bönor (man bör vänja sig). Mandlar och nötter är också en bra källa för protein.  Helena tror inte heller på förbud ”ibland måste man få gotta till det”. Hon rekommenderar även att man ska köpa ekologiskt kaffe och ekologiska bananer.

Vi diskuterar även socker och sötningsmedel. De alternativ hon förespråkar är kokossocker, tjock honung (gärna närodlad) och stevia. Sötningsmedel som aspartam och sackarin borde man försöka undvika.

Ett tips hon ger är att alltid läsa innehållsförteckningen, även om det står på framsidan att produkten är utan tillsatt socker så kan den ändå innehålla olika typer av sötningsmedel.

Yoghurt är ett livsmedel som ofta innehåller mycket dolt socker. En liten burk på två dl kan innehålla upp till 10 sockerbitar och en risifrutti innehåller 13 sockerbitar.

Vill man fortsätta äta yoghurt men vill undvika socker och sötningsmedel kan man hålla sig till naturell yoghurt och tillsätta bär och frön istället, säger hon.




YOGAMASSAGE


Helena är en av få i Finland som erbjuder yogamassage. Massagen innehåller djuptöjningar och hon behandlar hela kroppen från topp till tå. Hon arbetar med både sina händer och fötter och står till och med på kundens rygg. Hon berättar att hon ofta stöter på fördomar om yogamassage, folk tror att det handlar om att sitta i skräddarställning. Men det heter yogamassage eftersom metoden kommer från Indien och det är ett stort fokus på andningen.

”Man behöver inte kunna något från förr”. Kunden kommer in i rummet och lägger sig ner på golvet. Ibland på rygg och ibland på mage. Hon stretchar en kroppsdel i gången samtidigt som kunden får uppmaningar att andas in. I slutet kommer en avslappning där hon masserar ansikte och töjer nacken och ger en huvudmassage. Till sist lägger hon en handduk över ansiktet och kunden får riktigt slappna av.

Behandlingen tar ca 75 minuter.
Det är även möjligt att få en halv yogamassage, vilket betyder att man endast masserar rygg, nacke och armar medan massage av benen utelämnas.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti