perjantai 7. huhtikuuta 2017

Just nu är jag inne på ämnet att bygga upp vårt microbiom

Visste du att vi har mer bakterier än celler i kroppen?

Visste du att vårt mikrobiom – det vill säga alla de många miljarder bakterier som finns i våra kroppar, påverkar oss varje sekund av livet?

Mikrobiom, ja vad är det? Jo det är den sammanlagda arvsmassan av alla mikroorganismer i en viss miljö. Vår kropp är en sådan miljö.

I vår kropp innehåller endast 10% av alla kroppens celler våra gener. De resterande 90% består av bakterier, svamp och främmande mikroorganismer, och det är just det som är vårt totala mikrobiom.
Människan har flera olika mikrobiom , till exempel på huden, i magen och i näsan. Räknar man samman allt så finns det triljoners mikroorganismer i och på varje individ. Mikroorganismerna ska om de är friska och i balans leva i harmoni med människan. Vissa mikroorganismer är helt nödvändiga för att vi ska fungera, som till exempel bakterierna i mag-tarmkanalen.

Om mikrobiomet hamnar i obalans så leder det förr eller senare till sjukdom. Sjukdomar som vetenskapen nu börjar koppla till tarmens mikrobiom är MS, övervikt och diabetes, det forskas också på psykiska sjukdomar,depression och deras koppling till tarmfloran och man håller på att ta fram ett sk psykobiotika.Hur får vi vårt mikrobiom i obalans?

Antibiotika? Jo givetvis så stör det vår normala flora, det vet nog de flesta? Antibiotikan dödar inte bara skadliga bakterier utan också många av de bakterier som ska stöda vår hälsa. Dessutom ökar det svampväxten. Dvs vi har nu fått en obalans i vårt mikrobiom.

Obalansen leder till störningar i tarmfunktionen, förstoppning och/eller diarre. Tarminnehållet som fastnar på tarmväggarna börjar producera endotoxiner. Dessa gifter går igenom tarmväggarna och förgiftar vår kropp. Mycket gifter lagras i fettcellerna, och orsakar bla värk och trötthet. Och ju mera skit vi får i våra celler desto mera arbete för vårt immunförsvar. Och det börjar arbeta mot kroppens egna celler- dvs en autoimmun reaktion.

Ju fler antiobiotika kurer vi äter desto större obalans i mikrobiomet. Och ca 10 år efter att vi ätit flera antibiotika kurer eller långvariga kurer så ökar vi kanske oförklarligt och ohejdbart i vikt! Det är just vad jag har gjort....ätit minst fyra antibiotika kurer/ år mot ständigt återkommande bihåleinflamationer. Så det är min största orsak att bakteriefloran har varit helt i obalans. Håller nu på att bygga upp den tillbaka men det tar tid minsann. Andra mediciner som skadar vårt mikrobiom är antiinflammatoriska mediciner och cortison.

Mikrobiom på huden ska också vara i balans. Det som förstör hudens mikrobiom är desinfektionsmedel, tvättmedel, diskmedel...

Kanske inte alla men troligtvis kan många sjukliga tillstånd avhjälpas med att balans i mikrobiomet. För att inte tala om autoimmuna sjukdomar
Forskning pågår ju med tex MS och att inplantera tarmflora från en frisk tarmflora till den MS sjuke med goda resultat.

Men lyckligtvis kan man återställa och avgifta bakteriefloran med microbiomvänlig mat och rätt sorts probioter osv

https://youtu.be/-goPaQKlacc

https://www.youtube.com/watch?v=_f6kaEk3Zr4&feature=youtu.be&app=desktop

Helena HemmingEi kommentteja:

Lähetä kommentti