sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Anhörigdagen 22.4.2017

Lördagen den 22.4 var en annorlunda dag på Wasa Wellness.

Företagarna i huset ville på något sätt uppmärksamma Finlands 100 års jubileum och bestämde sig för att ordna en välmående dag för anhörigvårdare och anhöriga till personer som behöver extra omvårdnad i vardagen.
I dagens läge finns det över 300 000 personer i Finland som sköter regelbundet om en närstående. Av dessa är det endast en bråkdel som har ett avtal med kommunen och får en liten ersättning för sitt arbete. Majoriteten sköter alltså om sina nära helt utan ersättning och sparar på detta sätt enorma summor åt kommunen. För många kan vardagen verka som en enda lång kamp där den näras behov är mycket viktigare än de egna behoven, och tid för en själv kan räknas som lyx.
Den här gruppen ville vi nå för att visa vår uppskattning för deras värdefulla arbete. Vi fick hjälp att sprida budskapet via några anhörigföreningar i nejden och vår tanke var att bjuda på gratis välmåendebehandlingar och gruppaktiviteter under en hel lördag.
Och dagen blev verkligen annorlunda och givande!

En lugn stund i väntan på behandling (Hannele, Camilla och Gisela)
Klockan 10 på morgonen dök de första gästerna upp för att delta i Qigong och för att ta del av olika individuella behandlingar som de hade fått anmäla sig till på förhand. Det var alldeles underbart att se hur bekymrade anletsdrag slätades ut, spända muskler fick en välbehövd massage och tiden fanns till bara för en själv. I händerna på våra oerhört kunniga behandlare fick många olika känslor komma till ytan och visa vägen till något som kanske glömts bort under alla år av osjälvisk vård av andra.
Det är så oerhört viktigt att ta hand om sig själv för att orka ta hand om andra.
När dagen väl var slut hade skratten ekat under skrattyogan, olika avslappningstekniker hade lärts ut och förhoppningsvis hade både kropp och själ fått nya insikter om vad som känns bra och vad som är viktigt i ens eget liv💜

Kirsi Louhi-Timmerbacka, psykoterapeut på Wasa Wellness

Progressiv avslappning med Monica
Dikt om livets väg - skriven av Margareta PellasEi kommentteja:

Lähetä kommentti