torstai 24. tammikuuta 2019

Lymfabehandling och joniserat fotbad

Helena Hemming
Diplomerad kost- och näringsrådgivare, yogamassör
Tfn. 050 571 1682
E-post: hemminghelena@hotmail.com
Hennes hemsida hittar ni här




Lymfsystemet och lymfabehandling



Helena har hållit på i cirka 1 år med lymfabehandlingar och det är för tillfället hennes mest populära behandling. Behandlingen utför hon med sina händer och en maskin som kallas body shape. Maskinen är en vacuumsug med mekaniskt motoriserade rullar och infrarött ljus. 
Om en kund har mycket svår och smärtsam lipödem kan första behandlingen göra lite ont det, men annars är lymfabehandlingen en behaglig behandling som inte gör ont. Helena berättar att vissa kunder till och med har somnat under behandlingen.  Hon påpekar även vikten av djupandning och hur kunden sedan kan ha nytta av andningen hemma för att aktivera lymfsystemet.

Helena anser att det finns ett stort behov av denna sorts behandling.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk. Det skickar runt lymfvätskan till de olika körtlarna och "lymfstationer" som finns t.ex. i ljumskarna, armhålorna, tarmarna och halsen. Den renade lymfvätskan passerar vidare ut i kroppen och den smutsiga passerar ut via urin eller svett. Helena påpekar att lymfsystemet är ett av de viktigaste systemen i kroppen och säger också att det ofta glöms bort. Man pratar inte om det. Lymfsystemet hjälper bland annat till att motverka infektioner i kroppen.


Vem har nytta av en lymfabehandling?

Behandlingen passar särskilt bra för personer som har lipödem, alltså störningar i fettvävnaden. Störningen kan vara medfödd eller genetisk och utvecklas vid hormonella förändringar t.ex. vid pubertet, graviditet och klimakteriet. Lipödem innebär att personen har lymfkärl som är längre, tunnare och krokigare och gör att det tar längre för lymfvätskan att ta sig igenom kärlen. Detta gör att en del vätska lämnar kvar, och den kvarlämnade vätskan innehåller protein som omvandlas till fett. Om detta händer varje dag bildas det lager på lager med fett och bindväv ovanpå. Det slutar med att man får inflammerat fett som gör ont och man kan få stora knölar under huden. Det kan börja med celluliter som blir värre och värre.

Något som är vanligt för personer som lider av lipödem är att kroppen är oproportionerlig, överkroppen kan vara normal medan nedrekroppen är större eller tvärtom. Personer som lider av lipödem upplever ofta trötta tunga ben som sväller upp på kvällen efter en lång dag. Ett typiskt kännetecken för lipödem är att händerna och fötterna är smala medan t.ex. ben och armar är större. 




Lipödem går inte att banta bort eller att träna bort. Det är ändå viktigt att se över vad man äter. Helena beskriver gluten är som ett lim och rekommenderar personer som lider av lipödem att undvika gluten. Det är också bra att undvika socker. Hon förbjuder absolut varken socker eller gluten utan hon uppmuntrar kunderna att använda det sunda förnuftet.  

Det har talats väldigt litet om just lipödem, vilket betyder att många som lider av denna sjukdom inte vet om det. Det är först under senaste tiden som det kommit en riktig diagnos för problemet. Tidigare har läkare endast ordinerat motion och hälsosam kost.

Lipödem finns i olika stadier och kan innebära att man har både muskel och ledvärk i hela kroppen. När man har lipödem är det som att man har en pågående inflammation i kroppen hela tiden. Helena berättar att även kunder som har fibromyalgi och artros kan uppleva att de mår bättre efter en lymfabehandling.




”Det mest spännande med denna behandling är att man ser resultatet direkt”, berättar Helena. Behandlingen sätter igång systemet direkt och ibland får kunden springa på toaletten mitt under behandlingen. Lymfvätskan far via alla körtlar i kroppen och renas och sedan far det dåliga ut via urin eller svett. Under behandlingen och efteråt är det viktigt att dricka mycket vatten. Hon beskriver denna behandling som en slags detox. Hon förklarar också att efteråt kan urinen börja lukta illa och man kan även uppleva huvudvärk på grund av de toxiner som lämnar kroppen. Hon säger också att man inte kan behandla hela kroppen samtidigt, eftersom det finns för mycket toxiner i kroppen.

Lymfabehandlingen är effektiv mot celluliter, dubbelhaka och gäddhäng, berättar Helena.


JONISERAT FOTBAD

Helena kallar det för ett ”detoxbad”. Det går till så att man sitter med fötterna i en balja med vatten. Vattnet innehåller grovsalt. Hon fäster en adapter i baljan och på kundens armar fäster hon armband som leder svag ström i kroppen. Detta gör att slaggämnen i kroppen leds till lymfkörtlarna och sedan kommer de ut i vattnet genom porer i fötterna. Hon berättar att vi har 2000 små porer under fötterna.

Vattnet är i början klart men efteråt kan det ha lite olika färger, allt från grönt till brunt. Hon berättar att vattnet alltid borde bli färgat och om vattnet förblir ofärgat är det ett dåligt tecken ”där är man stockad”. I slutet kan man även se att tungmetaller kommer ut ur kroppen, de ser nästan ut som små stenar och de har en metallisk doft.

Behandlingen gör inte ont och man kan sitta och slappna av under tiden och t.ex. läsa en tidning.

Själva fotbadet tar cirka 30 minuter och efteråt brukar Helena mjuka upp fötterna, allt som allt tar en behandling 45 minuter. 




TANDBLEKNING

Förutom de behandlingar och tjänster som tidigare nämnts erbjuder Helena även tandblekning. Hon beskriver tandblekningen som lite mildare där hon använder en mildare variant av väteperoxid som inte skadar emaljen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti