torstai 17. tammikuuta 2019

Gravidyoga


Gravidyoga med Katarina Byström på Wasa Wellness

Kursen startar 19.3.2019  kl. 18.30-20.00 i yogasalen.

8 gånger, 1 gång i veckan
Pris 120–135 € (beroende på antalet deltagare)                                                  

Ca. 6 lediga platser kvar

Kursen hålls på svenska, men finskspråkiga även välkomna

Både förstföderskor och omföderskor får delta i kursen.



De som önskar delta anmäler sig till Katarina via telefon eller e-post:

Tfn: 040 076 7245

E-post: katarina.bystrom@wasawellness.fi


Katarina Byström är gravidyogainstruktör, barnmorska/hälsovårdare och dipl. reflexolog. I cirka tio års tid har hon dragit kurser i gravidyoga. Hon påpekar att hon inte egentligen är en yogainstruktör utan mer en barnmorska som har tillämpat yogan som en förberedelse inför en förlossning. Yogan lägger enligt henne en bra grund inför förlossningen och även för tiden efter förlossningen.

Katarina framhäver att hennes gravidyoga är en kurs där den profylaktiska andningen bakas ihop med yogaandningen. ”De smälter bra ihop
Kursen sträcker sig under en period på 8 veckor och deltagarna får gärna vara åtminstone i graviditetsvecka 20 vid kursens start. Detta eftersom det tar ett tag innan graviditeten sjunker in och man är redo att gå en sådan här kurs, berättar Katarina.

Gravidyogan är en säker och trygg träningsform som inte utgör någon risk för varken mamman eller babyn.
I och med att mängden deltagare är begränsad, får deltagarna en större närhet till varandra. Katarina berättar att kursen ofta blir som ett nätverk för deltagarna där de får lära känna andra i samma situation och det händer också att gruppen börjar träffas efter kursens slut.

Andningen är ett stort fokus under kursen och Katarina understryker att andningen är A och O under en förlossning.

Ett av de centrala målen med kursen är att deltagarna ska medvetandegöra och ta kontakt med sin egen kropp. Att deltagarna ska bli medvetna om kroppens signaler, både de psykiska och fysiska signalerna och på så sätt få kontakt med sin graviditet och babyn. Katarina berättar att de som går en förberedande kurs ofta känner sig tryggare vid förlossningen.

I och med kursen får deltagarna tryggheten att våga vara i sin kropp då den arbetar ”kraftigt och häftigt” under förlossningen. Katarina påpekar att även anknytningen till babyn efter förlossningen brukar bli lättare för de som har startat anknytningen under graviditeten.
Forskning har även visat att gravidyogan kan minska risken för förlossningsdepression.


Hur går yogapasset till?

Katarina berättar att hon inte ”stormar hurtfriskt in i yogasalen och säger nu börjar vi yoga” utan de börjar på i lugn och ro, dricker en kopp te och känner av stämningen bland deltagarna. Deltagarna kan fråga saker och Katarina svarar efter bästa förmåga. Därefter tar man itu med yogabiten av kursen. Hon beskriver yogarörelserna som mer statiska men med en blandning av dynamiska rörelser. Man fokuserar på andningen och träffen slutar med ca 20 minuters avslappning. Avslappningsdelen är speciellt utformad för gravida. ”mild hjärntvättning” kallar hon det skämtsamt för. I avslappningen ingår en allmän del där man tar kontakt med kroppen och känner var spänningarna sitter. Den andra delen går ut på att mer eller mindre visualisera sin förlossning. Deltagarna får höra att de har kraften, att de kan förlita sig på sig själva och vara trygga i sig själva.

Om gruppen vill brukar den sjunde eller åttonde gången vara ett tillfälle för deltagarna att ta med sin partner. Då lär de sig tillsammans smärtlindrande massage och tar användning av reflexologi. Deltagarna får öva på att andas tillsammans med sin partner. Vid detta tillfälle brukar Katarina även ha en förlossningsgenomgång där hon i stora drag går igenom förlossningen och berättar om hur man kan reagera både fysiskt och mentalt under själva förlossningen. Oväntade känslor uppstår ofta ”t.ex. säger många då de är ca 8 cm öppna att de inte vill vara med längre och vill åka hem istället”, berättar hon.

När alla åtta gånger är över ordnas en nionde gång. Den nionde gången är som ett födelsedagskalas då man träffas när alla deltagare har fått sina bebisar. Deltagarna tar med sina bebisar och man ”knyter tillsammans ihop säcken”. Alla får dela med sig av sina förlossningsberättelser och utbyta erfarenheter om allt från amning till magknip.

Katarina beskriver sin kurs som en "graviditetsmindfulness", där deltagarna får en medveten närvaro av graviditeten som de sedan har stor nytta av vid förlossningen. Det handlar i stora drag om att få den blivande mamman att ”våga vara i skeendet, våga vara i sin kropp” när förlossningen startar. Det handlar även om att få den gravida att reflektera, väcka tankar, fundera över synsätt och omvärdera tankar.

Kursdeltagarna får även ett kompendium med sig hem så att de kan utföra yogaövningarna hemma mellan gångerna.

Positiva fördelar med gravidyogan är att matsmältningen börjar fungera bättre och ämnesomsättningen förbättras. Många tidigare deltagare har upplevt att de sover bättre och har mer ork.

Katarina berättar slutligen att när kursen är slut kan det även finnas en möjlighet för deltagarna att komma och lära sig reflexologisk babymassage.



Text skriver av praktikant Lenita Gullberg




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti