maanantai 21. tammikuuta 2019

Amandas Yoga


Amanda Holmström är utbildad hälsoutvecklare, yogalärare (Hatha, Vinyasa och Yin), massageterapeut och reiki master. Hon har de senaste åren hållit yogalärarutbildningar, workshops, retreats och yogalektioner i grupp och privat runtom i världen. Amanda erbjuder nu yoga i grupp, privata yogalektioner, reikihealing och massage på Wasa Wellness.


Intervju med Amanda
Amanda berättar att hon ofta håller sina lektioner på engelska. Orsaken till det är att det känns naturligt för henne att undervisa på engelska och hon menar också att det sänker språkbarriärer eftersom det ger en möjlighet för människor som talar svenska, finska eller engelska att delta. Amanda berättar att innan hon började hålla yogapass på engelska var det ett näst intill icke existerande utbud av yoga på engelska i Vasa. Hon har fått bra respons av sina kunder tack vare detta.
Första gången hon provade på yoga gick hon i högstadiet och deltog i ett yogapass på gymmet. Då kände hon inte att det var hennes ”grej” och hon tyckte till och med att det var ganska tråkigt. Det var först flera år senare, då hon var runt 20 år som hon sökte efter något, och gick i terapi för att försöka tillfriskna från ätstörningar, ångest och depression. Hon lånade självhjälpsböcker som i sin tur ledde till böcker om mindfullness. Hon beskriver det själv som att hon plötsligt ”fann sig bland hyllorna med yogaböcker”. Hon bekantade sig med yogans filosofi och vilka effekter det gav sina utövare och beslöt sig därefter att ge yogan en chans till. Amanda berättar att det var i det ögonblicket som hennes ”tillfriskning och självläkning började på riktigt.”
Jag frågar henne om hon rekommenderar yoga för alla och får ett tydligt jakande svar. Definitivt menar hon. Hon påpekar även att det finns många olika varianter av yoga och oberoende av fysisk förmåga, ålder, erfarenhet eller kön finns det något för alla. Amanda menar att de hälsoeffekter man får av yogan sträcker sig längre än enbart fysiska. Hon påpekar att människan idag ofta lever ett hektiskt liv och gör mycket saker på en gång. Då kan det vara bra att få in yogan i vardagen eller åtminstone någon gång i veckan.

Reikihealing
Första gången hon kom i kontakt med Reiki beskriver hon som väldigt spontant då hon tillsammans med en vän bestämde sig för att gå en reikiutbildning för att bekanta sig med ämnet. Därefter har hon träffat olika reiki masters runtom i hela världen och fortsatt utbilda sig inom healing.
Amanda berättar att hon har stött på fördomar om reiki och även om yoga. Oftast handlar det om att folk inte riktigt vet vad det är och därför är avigt inställda. Precis som yoga passar reiki för alla. Healingen kan ges både på distans och genom en fysisk handpåläggning. Hon berättar att om hon ger en behandling på distans behöver kunden inte vara medveten om när hon utför behandlingen och efteråt har hon ett samlat med kunden där hon berättar om den eventuella information hon kommit fram till. Om hon utför en fysisk healing, det vill säga då kunden är i samma rum, hålls ett samtal direkt då sessionen är avslutad. Hon påpekar att det är frivilligt för kunden att innan behandlingen berätta om varför hen sökt sig till behandlingen.
Hon förklarar hur en reikibehandling går till genom att jämföra kroppen med en lök. ”Under en behandling går man igenom ett lager av löken som bearbetas, integreras, helas och därmed skalas av. Olika minnen, händelser, trauman, känslor eller tankemönster kan komma upp till ytan under bearbetningen av de olika lagren.” Amanda understryker vikten av att ha ett samtal efter behandlingen. Då berättar hon om vilken process hon kände av och kunden får en chans att bearbeta på det medvetna planet.
”Om man är nyfiken på reiki, eller vill veta mera rekommenderar jag att testa, det är det allra bästa sättet att få en upplevelse av vad det innebär.”
Jag avslutar intervjun med att fråga om Amanda har något tips på hur man blir en gladare och mer harmonisk människa. Hon svarar att man inte alltid behöver vara glad. Och att det är helt okej att inte alltid känna sig harmonisk. Amanda berättar att hon själv i allt högre grad har börjat acceptera sina egna känslor tack vare yoga och meditation. Hon berättar bland annat att genom att ha attityden ”det är okej att inte alltid vara glad” har hon upplevt sig själv om gladare. Hur motsägelsefullt det än låter. Hon säger att hon inte längre trycker undan negativa känslor utan tillåter dem och accepterar dem som en del av henne själv.  Om negativa känslor säger hon: ” De kommer och går helt enkelt, utan att minimera dem så gör de mig varken till en sämre eller bättre människa.”
Amanda berättar ”I yogan sägs det att vår sanna natur är det lugna och det harmoniska, att det alltid finns där men frågan är om vi är i kontakt med det eller ej. Övningen ligger i att kunna ha kontakten med det inre lugnet trots att livet ibland är kaotiskt eller stressigt och trots starka känslor.”
Enligt Amanda går yoga och reiki i stora drag ut på att ”Vi övar och påminner oss själva om den sanning att allting konstant förändras, och när vi börjar bevittna detta uppstår en enorm frihet, mindre bunden till identifikation kring kropp, känslor, tankemönster, erfarenheter eller trauman. Ett lager i taget. ”




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti