maanantai 14. tammikuuta 2019

Kundaliinijooga


Kundaliini on titetoisuuden jooga ja joogatyylin tulee Intiasta. Alkuperäisessä oli vaan guruja ja mestaria, jotka harijoittelivat kundaliinijoogaa mutta Yogi Bhjan esitteli sitä läntiselle maaailmalle 60-luvun lopulla. Ensimmäiseksi erilaisten aineiden väärinkäyttäjät saivat kokeilla kundaliinijogaa. He kokivat, että kundaliini auttoi heitä käsittelemään ongelmiaan. Sointu selittää että joskus voi tuntua että kundaliinijooga saa endorfiinit liikkeelle.

Kun huomattiin mitä suurta apua väärinkäyttäjät kokivat, kundaliini alkoi levitä myös muiden ihmisten tietoisuuteen. Useita kundaliiniopettajia koulutetaan jatkuvasti ja Ruotsissa kundaliinijooga on suosituin joogatyyli. Suomessa ashtangajooga on suosituin mutta kundaliini saa uusia seuraajia koko ajan.
Miten kundaliinijoogaharjoitus näyttää?
Jokaiseen joogatuntiin sisältyy ennen kaikkea hengitysharjoituksia ja fyysisiä harjoituksia.
Aloitetaan käyttämällä mantraa Ong Namo Guru Dev Namo (”Kumarran hienovaraiselle, jumalaiselle viisaudelle, opettajalle sisälläni”). Sen jälkeen seuraa lämmitysharjoituksia ja hengitysharjoituksia (pranayama). Lämmityksen jälkeen tehdään fyysisiä harjoituksia (asanas) ja sen jälkeen syvärentoutus joka kestää 10 minuuttia ja lopuksi meditaatio joka kestää 3-11 minuuttia. Viimeinen mantra jota käytetään on Sat Naam (”todellista olemusta”)
Kundaliinijoogaharjoitukset eivät ole Soinnun itse keksimiä. Hänellä on pääsy ”valmisiin resepteihin” jotka Yogi Bhjan on kehittänyt. Netistä löytyy oma sivu kundaliiniopettajille, mistä voi löytää erilaisia joogaharjoituksia.
Sointu kertoo että hänen tunneillan on joskus eri teemoja niin kuin stressihallinta, apua unihäiriöihin, detoxia ja peloista irti pääseminen. Mutta vaikka tunnilla on tietty teema, voi kokea positiivisia vaikutuksia koko kehossa. Verenpaine laskee, olo tuntuu rauhallisemmalta ja samaan aikaan tuntuu tasapainoiselta.
Mikä on erikoista kundaliinijoogassa on että kaikki harjoitukset tehdään suljetuilla silmillä. Se tarkoittaa että harjoittelijan ei ole pakko verrata itseään muihin tai miettiä muita huoneessa olevia liikkaa. Jos on joku harjoitus jota harjoittelija ei voi tehdä hän voi istua alas, meditoida ja kuvitella että hän tekee harjoituksen. Soinnun mukaan on mahdollista saada saman vaikutuksen visualisoimalla, sen sijaan että teet harjoituksen itse asiassa fyysisesti.
Kundaliinijoogassa käytetään eri mantroja ja harjoitellaan hetkessä elämistä  ja sen kokemista. Sointu kertoo että hän harjoittelemalla kundaliinijoogaa itse on saavuttanut iloa, kärsivällisyyttä ja uskoa elämäänsä. Vaikka kaikki voi tuhoutua yhdessä päivässä hänestä tuntuu että huomenna on parempi päivä. Hän halua painoittaa että hän kyllä voi tuntua olonsa surulliseksi mutta että hänelle on nykyään helpompi jatkamaan eteenpäin eikä hän salli negatiivisten tunteiden ottaa itseään haltuun. Kaikilla meillä on huonot puolemme ja puutteemme mutta kundaliinijooga opettaa meidät hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme.

Ota yhteyttä Sointuun jos haluatte tietää enemmän kundaliinijoogasta tai jos haluatte kokeilla sitä itse. Kotisivu löytyy tästä

Namaste!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti