perjantai 1. helmikuuta 2019

Reflexologisk babymassage med Katarina Byström



Katarina Byström har hållit på med den reflexologiska babymassagen i 25 år. Babymassagen hon erbjuder baserar sig på helkroppszonterapi. 

Vem har nytta av massagen?
Katarina berättar att det ofta är föräldrar som har missnöjda bebisar som kontaktar henne. Det kan handla om bebisar som gråter mycket, verkar ha svårt att komma till ro och har mycket magknip. Hon poängterar dock att en bebis inte behöver ha dessa problem för att ha nytta av massagen. Beröringen gör mycket positivt för våra kroppar. Under massagen frigörs bland annat oxytocin och endorfiner i kroppen och även den som utför massagen kan känna av dessa hormoner och känna sig lugnare.
Katarina berättar om att prematurer, för tidigt födda barn, kan ha stor nytta av denna massage. Hon säger att massagen kan vara mycket stärkande för dem. Dessutom bidrar denna typ av massage till att stärka immunförsvaret och stärker även den motoriska- och mentala utvecklingen.
Även anknytningen mellan mamma/pappa och barn blir bättre tack vare massagen. Vid en ingreppsförlossning eller vid kejsarsnitt kan anknytningen ibland bli svårare och då är denna massage ett bra sätt att få igång anknytningen. Även kvinnor som drabbats av förlossningsdepression kan ha nytta av att utföra denna massage på sin bebis eftersom hon då kan närma sig sitt barn och känna sig mer meningsfull.
Babymassagen förbättrar även ämnesomsättningen och magfunktionen och är rengörande för kroppen.
Massagen är inte bara till för bebisar med magknip och oroligheter, utan den kan vara ett riktigt bra allmänt hjälpmedel, ett trevligt inslag i vardagen och hjälpa föräldrar att få in en rutin.

Katarina lär ut sin massage så att föräldrarna kan utföra den hemma.
Hela familjen kommer ofta med på besöket och hon rekommenderar att man ska ta tag i saken så fort som möjligt om man märker att bebisen har problem med magen och gråter mycket. Redan från 3 veckors ålder kan man börja utföra massagen. Katarina berättar att man ofta kan märka en skillnad på bebisens mående redan efter två behandlingar. Hon rekommenderar att man kommer åtminstone två gånger på behandling med bebisen. 

Första besöket:
Vid första besöket, gör Katarina upp en helhetsbild av familjen. Hon går igenom graviditeten, hur mamman mått under graviditeten, hur förlossningen gått och mammans grundsjukdomar. Därefter går de igenom hur bebisen mått under förlossningen och efteråt på BB.
Om det handlar om en bebis som verkar besvärad av magknip eller gråter mycket försöker de tillsammans bena ut problemet. När bebisen t.ex. gråter mest. Hur ser dygnsrytmen ut? Katarina poängterar att bebisar yngre än tre månader inte har någon fast dygnsrytm, utan det handlar mer om att gå igenom ungefär hur dagen brukar se ut med bebisen. De går igenom om bebisen spyr mycket och hur avföringen är. Ibland märker Katarina att det kan vara fråga om någon allergi eller infektion och då råder hon alltid föräldrarna att uppsöka läkare.
Om bebisen helammas går man igenom mammans kost och ser om det finns sådant som kunde lämnas bort t.ex. kål, ägg, kaffe, choklad som kan vara extra gasbildande. Om bebisen har mycket magproblem kan magen bli avlastad med hjälp av mammans kost. Inte alla bebisar reagerar på mammans kost, men en del reagerar starkare än andra. När bebin är tre månader kan man börja plocka in en sak i taget av de gasbildande livsmedlen och se hur bebin reagerar.
Katarina brukar även rekommendera mjölksyrebakterier åt babyn och magnesium åt mamman. Hon ger en allmän rådgivning och kan t.ex. hjälpa till att försöka styra upp sovrutiner.

Varför verkar vissa bebisar ha mer ont i magen än andra?
Forskning har visat att det kan ha med vagusnerven att göra. Om en förlossning har tagits med sugklocka, och bebisen kan ha legat snett på något sätt, tenderar bebisen oftare att få problem med magen. Enligt Katarinas egna uppfattningar under sina 25 år med babymassage är det ofta bebisar som upplevt en större stress vid förlossningen/fått kortisolpåslag, som har det jobbigt med magen. Även bebisar som föds för tidigt har outvecklade mag- och tarmkanaler. Ibland upplevs även att barn som fötts med kejsarsnitt har större problem med magen eftersom de inte utsatts för mammans bakterier under födseln och de behöver bygga upp sin bakterieflora från grunden.

Det andra besöket:
Då lär hon ut själva massageprogrammet. När man blivit van att ge massagen tar det cirka 30 minuter. Katarina påpekar att om bebisen är mycket otålig kan man välja att endast göra en del av massagen, man måste inte alltid göra hela programmet.
Katarina informerar föräldrarna om de olika områdena/zonerna på kroppen och hur massage av dem påverkar resten av kroppen.
Det kan uppstå reaktioner efter behandlingen t.ex. kan bebisens händer och fötter kännas kallsvettiga, de kan få hicka eller prutta mer. Avföringen kan även ändra färg och den kan bli mer slemmig. Det är en utrensande reaktion och inte alls farligt för bebisen.
Katarina berättar att massagen kan påverka babyns sömn positivt, bidra till att ge babyn mer lugn och ro och kan göra att babyn somnar lättare. 
Katarina uppmanar även föräldrarna att höra av sig till henne och berätta hur det går. Om de har frågor är de alltid välkomna att kontakta henne.

När ska man inte ge massagen?
Om bebisen har en kraftig infektion, feber eller äter antibiotika ska man inte utföra babymassagen

Ett sätt att umgås
Massagen kan användas under hela uppväxttiden t.ex. vid förkylningar, sömnproblem, växtvärk, i avslappningssyfte och som ett sätt att umgås på. ”Babymassagen blir ett roligt sätt att umgås med babyn” säger Katarina, särskilt för papporna som inte upplever samma närhet som amningen ger mammorna. För att göra massagestunden extra speciell och rolig kan man använda sig av olika rim och ramsor.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti