perjantai 21. syyskuuta 2018

Myöhäiskesä Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen mukaan. Vatsalaukku, Perna, Haima-Maa elementti

Kiinalainen hoitotiede tukee ihmisen fyysistä ja psyykkistä tasapainoa ja sisäisiä rytmejä. Eri sisäelinten energiat aktivoituvat vuorokauden eri aikoihin ja eri vuoden aikoihin. Elämme juuri nyt myöhäiskesän aikaa, Maa elementin aikaa jolloin on terveellistä suunnata huomio erityisesti vatsan, pernan ja haiman hyvinvoinnille. Kun otamme tämän huomioon yksikertaisin toimenpitein, siirtyminen syksyyn on helpompaa, keho voi paremmin, väistämme flunssa-aallot ja olemme paremmalla tuulella.

Vatsalaukku, perna ja haima rakastavat säännöllisiä ruokarytmejä ja  vähähiilihydraattista ravintoa. Hiukan täysjyväriisiä ja tattaria hoitaa pernaa, mutta suuret annokset pastaa, valkoista riisiä ja perunaa tukahduttavat.

Pieni makeahko maku esim. fenkolista, kanelista, hunajasta tai banaanista on hyväksi mutta liika vehnä, sokeri ja maitotuotteet tukahduttavat niiden energiaa. Pernan, haiman ja vatsalaukun  energian ongelmat vaikuttavat koko kehoon. Vatsalaukun tehtävä on vastaanottaa ravinto, jauhaa ja muokata se niin, että perna voi jakaa sitä koko kehoon. Kehon nesteiden virtaaminen, umpirauhasjärjestelmän aktiivinen toiminta, sidekudokset ja verisuoniston kunto katsotaan riippuvan pernan energiasta.

Kaikenlainen tukkoisuus juontaa juurensa pernan energian ongelmista. Esimerkiksi lymfanestekierron heikkous ja turvotus kehossa, kankeus nivelissä sekä kaikki liikaa paksuuntuneet nesteet kuten lima ja esimerkiksi valkovuoto kertovat tarpeesta hoitaa Pernan energiaa.
Yleisin suomalaisten ongelma onkin ns. kosteus joka ilmenee ilmavaivoina ja pahoinvointina, limaisuutena, hiivatulehduksina, kystina, paiseina, raskauden tunteena päässä, vatsassa ja raajoissa. Tämä johtuu liiallisesta maitotaloustuotteiden, sokerin ja vehnän käytössä ruokavaliossamme. Huoliajattelu ja pohtiminen aina obsessioon asti heikentää myös näitä kallisarvoisia sisäelimiä.


Nyt näin pitkän kuuman kesän jälkeen useilla ihmisillä on yhä kehossaan kuumuutta raskaiden grilliherkkujen, alkoholin juomisen ja kuuman sään takia. Silloin myöhäiskesän ja alkusyksyn flunssat piinaavat pitkään kestävänä limaisuutena, tulehduksina, ummetuksena, ilmavaivoina ja vatsakipuina. Närästysoireet saattavat piinata kun kuumuus häiritsee vatsalaukkua.
Käytä avuksesi tällöin basilikaa ja sitruunamelissaa, endiiviä, voikukkaa ja vältä raskaita aterioita ja rasvaisia ruokia, olutta, siideriä ja valkoviiniä ja makeisia. Syö pieniä aterioita ja juo minttuteetä.
Sään siirtyessä kylmään ja jos huomaat kehosi jo viilentyneen kesän jäljiltä, älä käytä enää pelkkiä kylmiä aterioita äläkä juo kylmiä juomia. Käytä lempeästi kypsennettyä ruokaa jota ei ole käristetty rasvassa. Höyrytys on lempein tapa kypsentää vihanneksia. Tällöin myös kasvisten tärkeät rasvahapot eivät tuhoudu.  Lisää ruokiin inkivääriä, kurkumaa, fenkolia, kanelia ja juo inkivääriä ja fenkolin siemeniä myös teenä.

Hoida vatsalaukkuasi, pernaasi ja haimaasi myös menemällä luontoon. Jätä murheesi metsään ja etsi kadotettu yhteys luontoon ja maahan. Opettele irrottautumaan edes hetkittäin ongelmistasi pysähtymällä palleahengitykseen.  Toistele itsellesi ajatusta : ”Juuri tässä nyt kaikki on hyvin ja tasapainossa” Pian kehosi uskoo sen ja sisäelimesi kiittävät ja suorastaan hymyilevät vastaukseksi. Yllätykseksesi saatat havahtua siihen tosiasiaan että asiat järjestyvät. vastaukseksi.  Nauti ystäviesi kanssa sadonkorjuun juhlasta ilolla ja kiitä ruoasta hyvänä ystävänäsi. Arvosta maan antamia ja lähellä tuotettua luomu- ja lähiruokaa.


RuoanSulatuskurssi 14.10   Perinteinen Kiinalainen Lääketiede, luontais- ja funktionaalinen lääketiede yhdessä antavat kiehtovia vastauksia ruoansulatusongelmiin ja auttavat Sinua luomaan uudenlaista terveyttä ja hyvinvointia. Teemme myös ruoasulatusta hoitavaa akupainantaa ja ruoansulatuselimiäsi helliviä Health Qigong harjoitteita.

Kurssin hinta 50 e, sis. pientä vatsaa hellivää purtavaa ja juotavaa.
Sitova ilmottautuminen 20.9 mennessä, paikkoja rajoitetusti pienen salitilan vuoksi, varaa omasi nopeasti: Silja Kuitu p. 0440880786, silja.kuitu@naturmedi.fi

Ota mukaan muistiinpanovälineet ja mukavat vaatteet
Huom! Jos tulet myös Immunitettikurssille 4.11. klo 16-20 , saat 10 e alennuksen  maksessasi RuoanSulatuskurssin yhteydessä Immuteettikurssinkin.

Ruoansulatus ja suoliston kunto vaikuttaa olennaisesti immunitettiin joten nämä kurssikokonaisuudet liittyvät yhteen saumattomasti,. Kurssit voi käydä erikseenkin.

Kirjoittaja ja RuoanSulatuskurssin kouluttaja on Silja Kuitu Dr. of Naturopathy, Perinteisen Kiinalaisen Lääketieteen terapeutti, vyöhyterapeutti, Ireca-metodin kouluttaja ja Qigong ohjaaja
www.naturmedi.fi, fb: NaturMedi 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti